Litewska kuchnia

kuchnia litewska

Kuchnia litewska odznacza się obfitością potraw z ziemniaków i mięsa. Nieodłącznym elementem są nalewki litewskie, które pomogą strawić te wszystkie pyszności. Prezentujemy Państwu kilka przepisów regionalnej kuchni litewskiej.

Wybierając się na  wycieczki po Litwie z naszym biurem podróży na pewno będziecie mieli okazję skosztować tych znakomitych potraw.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!

Przepis na CEPELINY

przepis na cepeliny
 
 Produkty niezbędne do przygotowania cepelinów:

 1 kg. surowych ziemniaków
 4 ziemniaki ugotowane
 farsz: ok. 500 g mięsa mielonego, cebula, pieprz, sól, majeranek
 150 g. wędzonego boczku
 5 łyżek śmietany

 

Czytaj więcej...

Przepis na KIBINY

przepis na kibiny

Produkty niezbędne do przygotowania kibinów:

Ciasto: 0,5 kg mąki, 250 g masła, 2 jaja, 200 g śmietany, 25 g drożdży, 100 g ciepłego mleka, pół łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 1 żółtko

Farsz: 300g surowej baraniny, 100g słodkiej kapusty, cebula, pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól, trochę wody

 

Czytaj więcej...

Przepis na BLINY ŻMUDZKIE

przepis na bliny żmudzkie

 

 Produkty niezbędne do przygotowania blinów:

 Ciasto
  ziemniaki, jajko, mąka
 Farsz mięsny
 mięso, cebula, rosół (może być kostka)
 Farsz bezmięsny
 grzyby, cebula, przyprawy
 

Czytaj więcej...

Przepis na CHŁODNIK LITEWSKI

przepis na chłodnik litewski

Produkty niezbędne do przygotowania chłodnika litewskiego:

  500 g kefiru,
  3 łyżki śmietany,
  200 g ugotowanych buraczków,
  100 g szczypiorku,
  50 g kopru,
  2 ugotowane jajka,
  2 ogórki, sól.
 

Czytaj więcej...

Przepis na CZENAKI

przepis na czenaki

Produkty niezbędne do przygotowania czenaków:

  • kapusta biała 1 główka
  • marchew 3 szt
  • korzeń pietruszki 3 szt
  • seler 1/2 szt
  • por 2 szt
  • ziemniaki duże 2-3 szt
  • mięso mielone 500-700 gram
  • ogórki kiszone
  • śmietana
  • olej, vegeta, pieprz, sól

Czytaj więcej...

Przepis na LITEWSKĄ NALEWKĘ ŻMUDZKĄ

nalewka litewska

Produkty niezbędne do przygotowania nalewki:

  1 łyżka soku z cytryny
  1 łyżeczka cukru
  1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach)
  1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
  1 l spirytusu
  50 dkg suszonych śliwek bez pestek

Czytaj więcej...